Fil Dr Sofie Viksten EngforsJag är uppväxt i en familj som älskar hästar och redan som liten ridskoleryttare drömde jag om att arbeta med hästar. Genom åren har jag arbetat på stall, rest och upplevt hästhållning i olika länder och funderat mycket på vad hästar behöver för att må bra. 

Intresset för djur ledde mig till att studera en kandidatexamen i biologi i England. Därifrån arbetade jag ett par år som miljökonsult innan jag läste en magisterexamen i miljö- och hälsoskydd. Jag sökte mig till Länsstyrelsen där jag arbetade som djurskyddshandläggare i ett par år vilket gav mig värdefull insikt i hur lagstiftningen tillämpas och efterlevs. Av en slump så sökte jag mig därefter till SLU för att doktorera inom hur man mäter hästvälfärd, otroligt lärorikt och utvecklande. 

Idag har jag en fot i akademin och en fot i praktiken, precis som jag vill ha det. Jag arbetar aktivt för att sprida kunskap kring hästvälfärd, uppmuntra sakliga diskussioner och underlätta vardagen för både hästhållare och hästar.  

 

Utbildning

2011 - 2016 Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala - Doktorsexamen Etologi och Djurvälfärd (Fil. Dr.) Avhandling: Improving Horse Welfare through Assessment and Feedback.  

2008 - 2009 Stockholms Universitet - Magisterexamen Miljö- och Hälsoskydd (M.Sc.) 

2004 - 2007 University of Birmingham - Kandidatexamen Miljöbiologi (B.Sc.)  

Fristående kurser inom organisation, ledarskap, projektledning, presentationsteknik, retorik, juridik, djurvälfärd m.m. 

Publikationer

Viksten, S.M., Hartmann, E., Schneller, K. & Steen, M. (2023) Welfare of extensively managed Swedish Gotland ponies. Animal Welfare.

Viksten, S.M., Visser, E.K., Hitchens, P.L. & Blokhuis, H.J. (2018). The effects of feedback from horse welfare assessments. Animal Welfare. 

Viksten, S.M., Nyman, S., Visser, E.K. & Blokhuis, H.J. (2017). Developing a horse welfare assessment protocol. Animal Welfare. 

Viksten, S.M., Visser, E.K. & Blokhuis, H.J. (2016). A comparative application of two horse welfare assessment protocols. Acta Agriculturae Scand Section A. 


Stolt medlem i Sveriges Akademiska Etologer